Kameror

Att välja din första digitalkamera

Välj rätt digitalkamera

Grattis och välkommen! Grattis för att du uppenbarligen har blivit nyfiken på det här med digitalkameror och oavsett om du är en van fotograf som tidigare använt klassiska filmrullar eller är helt ny på fotografering så är du varmt välkommen till vår introduktion här på FramkallaOnline.se och vår artikel om hur och vad du ska tänka på när du letar efter din första digitalkamera!

1. Att bestämma vilken sorts kamera som passar dig

Valet av kamera är ett val som kommer påverka hur nöjd du kommer bli med din nya hobby och valet av kamera är kanske vid första anblicken en väldigt komplex process. Dock behöver du inte svettas över något eftersom du inte behöver känna till alla möjliga sorters kameror och modeller, det räcker med att du kan svara på dessa frågor för att du ska kunna välja rätt kamera!

a) Kommer du använda kameran för mestadels semesterbilder eller festbilder?
b) … eller kommer du använda kameran för arbete och frilansfotografering?
c) Föredrar du att kunna ställa in ljussättning, vitbalans och fokus, eller vill du helst bara rikta och klicka!

Tre superenkla frågor som kan summeras så här; om du svarade ja på att använda kameran främst för semesterbilder och gillar att rikta kameran och bara klicka så är den rätta kameran för dig en digital kompaktkamera! Den är liten och smidig och kommer garanterat göra allt du behöver, oftast inklusive att även kunna filma små snuttar, inte helt fel och rätt så fräckt jämfört med din gamla 35mm kamera va?

Om du däremot gillar att kunna ändra inställningar på din kamera, pilla på vitbalansen och kanske kunna ändra slutartid och bländare så bör du kika på kamerasegmentet ett steg upp, semiproffskamerorna eller rent av de digitala systemkamerorna där du själv byter objektiv och linser efter fotograferingen. (Om du är frilansare, fotograf eller använder kameran för arbete så är även detta det självklara valet för dig)

2. Den digitala kompaktkameran

För den glada amatören finns nu en lösning som gör att du slipper eländet med engångskameror eller dåliga budgetkameror för nu är de allra flesta digitala kompaktkamerorna av sådan kvalité att du till och med kan konkurrera med de betydligt större och dyrare systemkamerorna! En kompaktkamera med över 6 megapixlar är idag inga konstigheter!

En kompaktkamera är precis som det låter, en kamera som är liten och nätt, oftast med inbyggd blixt och med eller utan zoom. De flesta av dagens digitala kameror är dock fullsmockade med funktioner så även du som är sugen på en mer avancerad kamera men inte vill ta steget till en full systemkamera kommer kunna hålla dig sysselsatt. Fördelen med en kompaktkamera är absolut dess enkelhet, du väljer bara ett av de program som finns på kameran, eller väljer att fota helt i automatiskt läge, då sköter kameran fokus, vitbalans och allt sånt där tekniskt som annars tråkar ut dig om du ska fota ungarna i poolen eller frugan på semestern.

3. Digital systemkamera, valet för semiproffs och proffs

Den digitala systemkameran är storebrodern inom digitalfoto och är en helhetslösning som ger dig som fotograf alla möjligheter till den perfekta bilden.

Det är inte den lättaste kameran eftersom du är beroende av både rätt objektiv, linser och givetvis rätt inställningar för slutartid och bländare. I princip alla digitala systemkameror tillåter i och för sig ett automatiskt läge men för att få fram mest av kameran är ändå de manuella inställningarna att föredra.

Lämna ett svar