Checklista för dig som ska beställa bilder online

Om du är i takt med att söka upp ett bra framkallningslabb på internet och är lite undrande över vad och hur du ska gå tillväga så har vi nu sammanställt en liten nybörjarlista för att hjälpa dig på traven.

Storlek och upplösning

Som generell regel kan man säga att ju högre upplösning i pixlar, och ju högre storlek i mb kommer att ge dig en mer detaljerad bild att arbeta med, samt göra det möjligt att förstora fotot i större skala utan att förlora för mycket kvalite. När det gäller kameror så är det dock inte bara megapixel antalet du ska låta dig luras av, tänkt istället på att ett bra foto består av bra optik, rätt inställningar och givetvis ett intressant motiv!

Snabbkoll från Mypix.com om storlekar:
10×15 cm – 960×1280 pixlar
15×20 cm – 1200×1600 pixlar
20×30 cm – 1536×2048 pixlar

Vilka bildformat ska jag använda

Beroende på vad du fotar med så kommer du med största möjlighet att få dina bilder som jpeg/jpg format. Så länge du tänker på att endast skicka fotona direkt från kamera till framkallning så har du inte mycket att tänka på, bilderna blir mer eller mindre som de var i kameran. Däremot om du använder ett bildbehandlingsprogram såsom Photoshop eller liknande så tänkt gärna på att om du redigerar ett foto, till exempel med levels, nivåer eller ljuskurvor så se till att spara så få gånger som möjligt eftersom varje “save” komprimerar din bild en pytteliten bit.

För att klargöra vad vi menar så tänk på att vid redigering, spara så få gånger som möjlig för även om man kanske inte ser degenereringen med blotta ögat så kan det ha en inverkan på slutformatet och fotot när det är framkallat. Fler tekniker som du kan ha i åtanke är även att de flesta digitalbilder även är lite oskarpa, detta kan du lösa med att lägga på ytterliggare skärpa på bilden innan du laddar upp den.

Hur får jag svartvita fotografier

De flesta framkallningssidorna tillåter inte att du redigerar dina bilder när du väl har laddat upp dem, detta är ett förarbete du själv måste göra innan du skickar iväg fotona. Det lättaste är att använda ett bildbehandlingsprogram och leta efter något som tar bort färgerna, “desaturate”. Detta ger dig med (oftast) ett enkelt musklick en svartvit bild. Vill du ha mer detaljhantering så kan du även ställa in nivåer, skuggor, djup etc.