Fototapeter

Vad är en fototapet?

Fototapeter är utformade som vanliga tapeter men de är ofta gjorda på beställning, utskrivna från ett original på ”tapetpapper”. Det kan till exempel vara från ett foto, illustration eller ett mönster. Storleken på fototapeten kan man ofta variera efter sina behov och originalet.

Varför fototapet?

Med en fototapet blir du inte lika låst till de tapetmönster sin finns, du har ofta närmast oändligt med illustrationer och foton att välja mellan och du kan till och med använda en egen bild som förlaga till fototapeten. Ofta använder man fototapeten på en begränsad yta i sitt hem, det kan till exempel vara en mindre vägg, del av en vägg eller kanske en dörr. Men det finns givetvis de som tapetserar ett helt rum med fototapeter. Allt beroende på vad man är ute efter såklart.

Fototapeter på nätet

Det finns flera butiker på nätet som säljer fototapeter och det är ofta där det är billigaste att köpa/beställa. Det är också bekvämt att sitta hemma och bläddra igenom urvalet innan man gör sin beställning. Du kan också ofta se hur tapeten skulle se ut i den storlek du önskar tack vare avancerade verktyg hos respektive butik. Många butiker på nätet hämtar bilder från olika fotobanker så det finns närmast ett oändligt antal foton och motiv att välja mellan. Har du själv någon favoritbild kan du givetvis använda den såvida den har tillräckligt hög kvalité och upplösning.

Fototapet av eget foto eller bild

De flesta butiker som säljer fototapeter låter dig även skapa en helt egen fototapet baserat på ett eget foto eller en egen bild. Det man ska tänka på är att bilden bör vara av god kvalité för att den ska tåla skrivas ut på ett så stort format som det ofta rör sig om vid tapeter. Det räcker alltså ofta inte med en mobilbild utan här krävs lite högre kvalité.

Vad kostar en fototapet?

Till skillnad mot vanliga tapeter där man ofta betalar per rulle med cirka 50cm bredd och 10 meter längd så betalar man ofta ett kvadratmeterpris för fototapeter. En vanliga tapetrulle innehåller ju ofta 0.5 x 10 = 5 kvadratmeter, det kan vara bra när du ska jämföra priser. Men då man oftast är ute efter något speciellt med en fototapet och ofta på en begränsad yta så är kanske inte priset det avgörande alla gånger.

Prisjämförelse av fototapet