Fotoram och passepartout

Så väljer du ram – och här köper du dem

När du väl har valt ut dina favoritkort vill du kanske förstora upp några och rama in? Då kommer vi till nästa ”problem”, vilken ram ska du ha? Vilken färg? Vilken storlek? Ska det vara passpartour eller inte?

Välj rätt färg

Förutom storleken kanske färgen och stilen är det viktigaste på ramen. Du kan välja att matcha ram med färger från motivet. Ofta kan det vara bra att använda sig av en passepartout för att ge fotot eller bilden lite luft till ramen.

Har du ett väldigt färgglatt hem kanske en färgglad ram gör sig bäst, har du däremot lite mer nedtonad färgskala kanske en grå, svart eller vit ram gör sig bäst – lite beroende hur mycket fokus du vill lägga på själva ramen jämfört med väggen.

Du kan också använda dig av komplementfärger – dessa används för att förstärka eller dämpa motivets framtoning. I en färgcirkel ligger komplementfärgerna på varsin sida – mitt emot varandra.

Passpartout eller inte?

Vi rekommenderar ofta en passpartout till ett foto. Det skapar lite luft till ramen och lyfter fram fotot lite bättre. En annan fördel är att det blir som ett skyddande lager mot ditt foto – det slipper ligga precis mot glaset i fotoramen.

Det finns passpartouter i alla möjliga färger och storlekar, det vanligaste är dock vita. De brukar inte vara kritvita utan någon nyans av off-white – detta för att kritvita passpartouter kan bli lite för jobbiga att titta på – man vill att det ska bli en behaglig övergång från fotot till passpartoutern.

Den vanligaste bredden på en passpartouten är att den är cirka 4-6 centimeter från tavelram till bilden, men det går givetvis – och finns tillfällen då det blir mer spännande med en extremt stor passpartour eller tvärtom.