Kameror

Digital systemkamera – Semiproffs och proffskameror

Digitala systemkameror - proffs dslr

Det finns vissa lägen som en digital kompaktkamera inte lämpar sig för, eller är bristfällig på, och om du har smakat på hur det känns att helt plötsligt börja fundera på hur du kan få bättre bilder, eller varför den där bilden är så suddig så kanske det är rätt tid att uppgradera till en digital systemkamera?

Vad är en systemkamera?

En systemkamera är en kamera där du kan styra i princip alla delar och moment av fotograferingen, du kan själv välja slutartid, bländare, vitbalans, ISO och en hel del småsaker. Den största fördelen med systemkameror kontra en kompaktkamera är dock objektiven. Med en digital systemkamera så kan du snabbt och enkelt och med en enorm potential få tillgång till en mängd med objektiv och linser, alla specialanpassade för en eller flera moment av fotandet. Du kan till exempelvis använda större teleobjektiv för att komma närmare än kompaktkamerans zoom någonsin skulle kunna, perfekt för natur och sportfoto! Eller vad sägs om en dedikerad makrolins som gör att du kan gå millimetrar från ditt objekt, du kan bokstavligt talat lägga det du fotar under ett mikroskop och få perfekt skärpa!

Beroende på vilken prisnivå och dina behov finns det en uppsjö av systemkameror, i och för sig inte lika många som det finns för kompaktkameror, men om du är helt ny så lär du klia dig i huvudet både en och två gånger om du börjar kika på skillnaderna på dessa systemkameror. För att underlätta för dig så rekommenderar vi dig att grundligt läsa igenom denna sajt och våra egna kamerarecensioner, men har du bråttom eller bara behöver friska upp ditt minne så kan du följa dessa enkla riktlinjer.

Vad gör en bra digital systemkamera?

  • En bra digital systemkamera bör kunna stödja en mängd externa objektiv, detta är givetvis upp till tillverkaren men att du kan byta objektiv är liksom hela grejen med en bra systemkamera.
  • En hög upplösning och megapixel är inte allt, givetvis är det alltid trevligt med hög MP men tänk på att du får aldrig bättre bilder än ditt glas, det vill säga ditt objektiv.
  • Beroende på vad du föredrar att fota se till att kameran stödjer detta, vissa kameror är bättre än andra på till exempel makro, sport och sekvensfoto och andra kanske lämpar sig mer för studiofoto medans andra är så pass lätta att du mer än gärna kan bära den med dig.
  • Ju större sensor på kameran desto mer information kan kameran fota. Detta resulterar i mer detaljer på slutbilden och är viktigt för slutresultatet. Vissa kameror beskär och multiplicerar även storleken av brännvinklar, tänk på det om du redan har en mängd objektiv, du kanske inte får samma mm som innan.

Digitala systemkameror finns i en massa olika prisnivåer, från 5-6 000 SEK upp till 100 000 SEK och mer! En nybörjarkamera hittar du relativt enkelt för under 10 000 SEK, och vill du ha nästa steg så räkna med under 20 000 SEK medan nivån på 20+ nästan enbart lämpar sig till dig som utnyttjar varenda aspekt av kameran eller arbetar dagligen med den.

Se även den här artikeln för dig som vill ta nästa steg från nybörjare och amatör till att leka med utrustningen och objektiven som proffsen använder.

Lämna ett svar