Fotografering

Blixtfota

Kamera med blixt

Ta ditt foto till nästa nivå

Att skapa starka, känslosamma, intensiva och talande bilder har absolut inget med teknik, kameramodell eller om du använder blixt eller inte men allt att göra med känsla för form, foto, sammansättning och mest av allt – att fånga rätt ögonblick i rätt sekund på bild.

Om du har fotat mycket utan att använda en fotoblixt, alltså inte en vanlig blixt som den som finns inbyggd i kompaktkameror utan redan tagit steget och börjar med systemkameror så har du säkert märkt att vid lågt och dåligt ljus så har kameran ibland väldigt svårt att fokusera. I vissa sammanhang kanske inte detta gör så mycket, men ibland är det förödande då ögonblicket helt enkelt hinner gå förbi, rent av krypa iväg, vända sig om och grimasera åt dig och din kamera som står där och försöker hitta fokus i ett alltför mörkt upplyst rum. Ögonblicket är förbi och allt hopp är borta…

Det är här en bra blixt kommer in som en räddare i nöden, för aldrig mer att du ska behöva gå miste om ett foto på grund av för dålig ljussättning! Vi har slängt ihop en snabb guide för dig som vill ta ditt fotande till nästa nivå och i denna del kommer vi främst att snabbt gå igenom Canon Speedlite serie, mest eftersom det är vad vi själva använder men en artikel om Nikons motsvarigheter är på gång!

Det finns många fördelar med en fotoblixt, främst för att du kommer “upp” från kamerans lins och förhindrar att få med en massa fula röda-ögon på bild.

Nästan alla bra fotoblixtar har möjlighet att vinkla blixten i åtminstonne ett led, men se till att hitta en som kan vinkla både upp, ned och åt sidorna för mest flexibilitet.

Väldigt sällan vill du ha blixtskenet rakt på det du fotar, det blir oftast väldigt skarpa kontraster och ett hårt ljus. Försök istället att rikta och så att säga studsa blixten mot något, till exempel upp i taket, snett från sidan eller genom att använda en bouncer.

För dig som vill börja experimentera med flera blixtar men inte är riktigt redo att börja använda studioblixtar så rekommenderar vi att du använder en fotoblixt som kan agera Master och kompletterar denna med en enklare blixt som Slave. Detta gör att du med enkla och relativt billiga medel kan få flera blixtljus och verkligen börja få till fantastiska bilder. Ett exempel på en väldigt potent blixt som kan ställas in på Master är Canon Speedlite 550EX som du kan plocka upp begagnad och en mindre Canon Speedlite 420EX som slavblixt.

Sist men inte minst måste vi i princip rekommendera ALLA att då och då gå in på den fenomenala sidan The Strobist där du kan lära dig en massa knep och knåp om att fota med blixt till väldigt fyndiga och billiga priser helt enligt DIY principen!

Lämna ett svar